Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Mąka Tapiokowa zastosowanie3

Kontakt

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    os.Polan 17
    61-253 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:info@zdrowodlazdrowia.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Producenci

Mąka Tapiokowa zastosowanie

Data dodania: 08-03-2017

 Tapioka jest produktem skrobiowym, który pozyskuje się z manioku. Maniok, to roślina o bulwiastych korzeniach rosnąca w gorącym klimacie, przypominająca nieco nasze ziemniaki. Z tapioki wyrabia się mąkę, w której znajdują się węglowodany łatwo trawione przez żołądek oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zawiera frakcji glutenu, nie ma w niej także cholesterolu. Potrawy z mąki z tapioki nie uczulają. Zastosowanie mąki z tapioki. To przede wszystkim kuchnia. Dodaje się ją do zup i sosów, bo wspaniale je zagęszcza, a przy tym nie zmienia ich smaku, bo sama go nie posiada. Mąka ta znajduje także zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją do kisielów, przysmaków mlecznych i owocowych .

 Tapioka jest hipoalergiczna (nie powaltoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po
nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową.
Warto wiedzieć, że glutenu nie zawierają też ryż, kukurydza, soja, proso,
gryka, amarantus, teff, quinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów.
Jednak tapioka - w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych - charakteryzuje się symboliczną
zawartością białka (ok. 0,20 proc.) i sporą ilością węglowodanów (składa się z nich w niemalże 90 proc.).

Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych,
które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po
zabiegach operacyjnych.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl