Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
» » Syrop klonowy - słodko i zdrowo

Kontakt

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    os.Orła Białego 74/68
    61-251 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:info@zdrowodlazdrowia.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Producenci

Syrop klonowy - słodko i zdrowo

Data dodania: 28-05-2017

alt Syrop klonowy staje się co raz bardziej popularnym produktem, zwłaszcza że na polskim rynku zaczyna być dostępny nawet w dyskontach.Jest to tradycyjny słodzik, bogaty w składniki odżywcze. Jest znacznie lepszym wyborem niż większość bardzo tanich i wysokoprzetworzonych słodzików, które możemy znaleźć w sklepach.

Wersja Grade B jest ciemniejsza i zawiera więcej składników odżywczych, niż Grade A, dlatego jest wybierana częściej przez osoby, które dbają o zdrowie. Podobnie, jak przy wielu innych produktach spożywczych, podczas zakupu syropu klonowego zwracaj uwagę, czy jest produkowany przez małych producentów w organiczny sposób. Najlepszy syrop klonowy jest to ten, który pochodzi z prawdziwych lasów z wieloma gatunkami drzew - sprawdza się znacznie lepiej, niż ten z plantacji klonów.

Jest to produkt całkowicie naturalny. Pozyskuje się go w procesie odparowywania wody z soku zbieranego z drzew klonów rosnących w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych oraz w Kanadzie.
 
Po zbadaniu, jakie są właściwości syropu klonowego okazało się, że jest on bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
 
Wśród składników mineralnych są sole potasu, wapnia, magnezu, fosforu, manganu oraz cynku. Już dwie łyżeczki syropu (około 13,33 grama) zaspokajają w 22% dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan oraz w 3,6 % zapotrzebowania na cynk. Zarówno mangan jak i cynk mają dość znaczny udział w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki tym przeciwutleniającym właściwościom syropu klonowego, można zaobserwować korzystne efekty zdrowotne u osób, które zastąpiły biały cukier syropem klonowym: zmniejszony poziom szkodliwego cholesterolu, co hamuje rozwój miażdżycy tętnic. Syrop może też zapobiegać cukrzycy, bo obniża poziom enzymów odpowiedzialnych za przemianę węglowodanów w organizmie. Ponieważ niedobory cynku mogą skutkować spadkiem ilości białych krwinek, a co za tym idzie zmniejszeniem odporności organizmu, syrop klonowy, dostarczając cynku, może temu zapobiegać. Badania wykazały, że również wątroba funkcjonuje lepiej, jeśli zastąpi się spożycie białego cukru syropem klonowym. Dowodem na to może być obniżenie poziomu enzymów wątrobowych AST, ALT i DHL we krwi.
 
Jeśli dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl