wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Jak zrobić sezamki? 3

Jak zrobić sezamki?

Data dodania: 11-05-2022

Jak zrobić sezamki?

 


Jak zrobić sezamki

 

Co to są sezamki? Jest to mieszanka prażonych nasiona sezamu i karmelizowanego cukru. Są bardzo popularną w naszym kraju przekąską. Dla niektórych osób kojarzą się wręcz, ze smakami z dzieciństwa.

 

Składniki potrzebne do przygotowania sezamków



   - 1 szklanka cukru pudru - około 210g - opcjonalnie możesz dodać do roztopionego cukru pudru cukier miętowy - jeżeli nie masz możesz kupić go w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; lub cukier kakaowo - cynamonowy który nada przyjemny czekoladowy smak przekąsce - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ

- 1 i ½ szklanki sezamu białego ziarno około 175g - jeżeli nie masz sezamu, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ , opcjonalnie możesz użyć również czarnych nasion sezamu w takiej samej proporcji - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
 


Jak zrobić sezamki?


 

- Po pierwsze, ziarna sezamu podpiecz na średniej patelni, mieszając na małym ogniu przez około 6-8 minut. Kiedy zbrązowieją i zaczną wydzielać swój zapach, natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Gdybyś tego nie zrobił mogą wyskakiwać z patelni jak popcorny, jak również mogą łatwo przypalić się pod wpływem ciepła patelni. Odłożyć na bok. Ewentualnie możesz je upiec w piekarniku, umieszczając je na blasze do pieczenia w temperaturze 180 ° C, aż będą złotobrązowe i zaczną wydzielać swój zapach.

 

- Po drugie, włóż cukier do dużej patelni i pozwól mu się roztopić na średnim ogniu. Nie mieszaj, tylko obracaj patelnią, aby uniknąć krystalizacji. Kiedy niektóre części cukru topią się i stają się płynne, a inne nie topią się, użyj długiej żaroodpornej szpatułki i połóż stopiony cukier na nietopionym cukrze. Ten krok pomaga stopionemu cukrowi nie palić się, ale niestopiony cukier dzięki temu się stopi. Zakręć patelnią i jeśli nadal są jakieś nieroztopione kawałki, zacznij mieszać, wkrótce się stopią.

-  Po trzecie, gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy, natychmiast zdejmij patelnię z ognia, dodaj prażone nasiona sezamu i wymieszaj. Upewnij się, że nasiona sezamu są równomiernie wymieszane z roztopionym cukrem. Po wymieszaniu wszystkich, ułóż skarmelizowane nasiona sezamu na papierze do pieczenia i rozprowadź go szpatułką. Uważaj, ponieważ mieszanina jest bardzo gorąca. Połóż kolejny pergamin na wierzchu karmelizowanych nasion sezamu i wyrównaj wałkiem. Pokrój na kawałki, jak chcesz ostrym nożem, gdy jest jeszcze ciepły.

Smacznego!

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej