wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Kandyzowane Orzechy Laskowe3

Kandyzowane Orzechy Laskowe

Data dodania: 11-05-2022

Kandyzowane Orzechy Laskowe



Kandyzowane orzechy laskoweKandyzowane orzechy laskowe to przepyszna przekąska która łatwo możesz sam wykonać w domu. Do ich wykonania potrzebne są tylko 2 składniki. Kandyzowane orzechy świetnie komponują się z różnymi ciastami jak i np. musli. Wymyśl sam ich zastosowanie!


 

Składniki potrzebne do wykonania kandyzowanych orzechów laskowych



- 1 szklanka cukru pudru - około 210g - opcjonalnie możesz dodać do roztopionego cukru pudru cukier miętowy - jeżeli nie masz możesz kupić go w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; lub cukier kakaowo - cynamonowy który nada przyjemny czekoladowy smak przekąsce - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ

- 1 i ½ szklanki surowych lub prażonych orzechów laskowych - około 210g - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


 

Instrukcja do przygotowania kandyzowanych orzechów laskowych


 

- Po pierwsze, podpiecz orzechy laskowe w średniej patelni na małym ogniu. Jeśli użyjesz prażonych orzechów laskowych, zajmie to około 3-5 minut. Mieszaj co 15-20 sekund, aby zapobiec ich przypaleniu. Gdy wydobędą swój aromat, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. Jeśli użyjesz surowych orzechów laskowych, etap opiekania będzie nieco dłuższy. Alternatywnie, możesz opiekać orzechy laskowe w piekarniku, umieszczając je na blasze do pieczenia w temperaturze 180°C. Piecz je, aż staną się złocistobrązowe i zaczną wydzielać zapach.



- Po drugie, włóż cukier do dużej patelni na średnim ogniu. Nie mieszaj, tylko obracaj patelnią, aby uniknąć krystalizacji. Obróć patelnię, a cukier równomiernie się rozpuści. Jeśli zauważysz kryształki cukru, które tworzą się na krawędziach patelni, możesz je wyszczotkować pędzlem do ciasta zanurzonym w zimnej wodzie, aby uniknąć krystalizacji. Gdy cukier w większości się rozpuści – zajmuje to około  8 minut, połóż stopiony cukier na nietopionym cukrze za pomocą długiej żaroodpornej szpatułki. Ten krok pomaga stopionemu cukru nie palić się, ale niestopionym cukrowi stopić się. Jeśli zobaczysz nie stopione części, które możesz wymieszać szpatułką, natychmiast się stopią.

 

- Na koniec, gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy, natychmiast zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie dodaj orzechy laskowe i mieszaj, aż wszystkie orzechy pokryją się cukrem. Karmelizowane orzechy laskowe wyłożyć na papierowy pergamin i spłaszczyć szpatułką lub łyżką. Uważaj, ponieważ mieszanina jest bardzo gorąca. Pokrój na kawałki, jak chcesz ostrym nożem, gdy jest jeszcze ciepłe.



Smacznego!


 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej