wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Mąka Ryżowa 500g3

Nasze nowości

Kontakt

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    os.Polan 17
    61-253 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:info@zdrowodlazdrowia.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Producenci

Mąka Ryżowa 500g
Nowość

Mąka Ryżowa 500g

Green Plant

Dostępność: Dostępność - 3 dni

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka Kurierska DPD - darmowa wysyłka od kwoty 200 zł - 15,00 zł
Przesyłka listowa poczty polskiej - 10,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 10 szt.

Stan produktu: Nowy

Cena: 5,99 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Wartości Odżywcze
  • Recenzje produktu (0)

MĄKA RYŻOWA

Mąka Ryżowa Właściwości Mąkę ryżową wytwarza się przez mielenie całych ziaren lub połamanych ziaren ryżu odzyskanych z procesu mielenia na proszek. Mąka ryżowa jest bardzo zróżnicowana w zależności od: rodzaj ryżu , frakcji zmielenia ryżo oraz zawartość skrobi. Mąka z białego ryżu lub mąka z brązowego ryżu jest powszechnie używana do pieczenia bezglutenowego. Ma neutralny smak i biały kolor, łatwo się trawi i jest uważana za hipoalergiczny produkt.

 

Skąd pochodzi mąka ryżowa?


Mąka ryżowa jest bardzo powszechna w  częściach świata, w których ryż jest podstawowym składnikiem odżywczym. Największe spożycie ryżu i jego mąki mają Chiny, Indie, Indonezja i Bangladesz. W latach 80-tych została wprowadzona do świata zachodniego, gdzie stała się podstawowym składnikiem wielu przetworzonych produktów spożywczych w przemyśle piekarniczym. 90% całkowitej światowej produkcji ryżu jest uprawiane i konsumowane w Azji

 

Do czego służy mąka ryżowa?


Mąka ryżowa jest alternatywą dla mąki pszennej w bezglutenowych wypiekach. Chleb wyprodukowany z niego może mieć mniejszą objętość bochenka, twardszą konsystencję i krótszy okres przydatności do spożycia. Ważne jest, aby używać go w połączeniu z innymi mąkami, skrobiami, gumami i enzymami, aby pomóc im naśladować matrycę glutenową.
Używanie mąki ryżowej z tymi składnikami poprawi wchłanianie wody. Poziom jej wynosi 42,9–60,7% w przeliczeniu na masę ciasta. Wyższy poziom wchłaniania wody wskazuje, że ciasto jest bardziej elastyczne. Dodanie 2% hydrokoloidów do receptury mąki ryżowej wykazało wzrost wchłaniania wody do zakresu 63,4–67%

 

Wartości odżywcze mąki ryżowej


Mąka ryżowa jest bogata w błonnik, nie zawiera glutenu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu i sodu. Ma mniejszą wartość odżywczą niż pełnoziarnisty ryż lub pełnoziarnista mąka z brązowego ryżu, ale jest za to znaczącym źródłem manganu. Zawiera około 7–10% białka, 75–82% węglowodanów i 0,7–1% tłuszczu.

 

W jaki sposób produkuje się mąkę ryżową?


Ryż jest najpierw łuszczony, a następnie hartowany i mielony w celu usunięcia otrębów. Dostępnych jest kilka opcji mielenia, dających różne rozmiary cząstek, tekstury i zawartość skrobi. Aby uzyskać bardziej odżywcze odmiany, stosuje się proces częściowego wrzenia (parboiling). Proces polega na namaczaniu ryżu, a następnie podgrzewaniu i suszeniu po lub przed łuszczeniem. W trakcie gotowania tiamina migruje z owocni ryżu do bielma

 

Metody mielenia ryżu
 

Mielenie na mokro jest najbardziej tradycyjnym - i najdroższym - sposobem otrzymywania mąki ryżowej. Mielenie na mokro daje znacznie mniejszy średni rozmiar cząstek i mniejszy procent skrobi uszkodzonej przez skrobię niż alternatywne metody mielenia.
Szlifowanie półsuche jest prostsze niż mielenie na mokro. Ziarna ryżu są moczone i suszone, zanim zostaną zmielone na mąkę. Metoda jest droga i czasochłonna. Mielenie na sucho odbywa się bez uprzedniego namaczania ziaren ryżu. Ziarna są mielone przy użyciu różnych narzędzi (np. Młyna młotkowego, młynka walcowego, młyna udarowego, młynka palcowego, młyna tarczowego) do uzyskania jednolitej wielkości cząstek mąki ryżowej. Mielenie sublimacyjne to nowsza metoda, która zużywa mniej energii i wytwarza mniej odpadów z przetwarzania. Ziarna ryżu są mrożone przy użyciu ciekłego azotu, a następnie mielone na sucho na mąkę. Wykazano, że temperatury mielenia w stanie zamrożenia niszczą zawartość skrobi w mące ryżowej.


Kto powinien spożywać mąkę ryżową?


Mąka ryżowa jest stosowana w żywności dla konsumentów nietolerujących glutenu. Jej zastosowanie w wypieku chleba jest nadal ograniczone, ponieważ białka ryżu nie są w stanie zatrzymać gazu wytwarzanego podczas procesu fermentacji.

 

Źródło: https://przyprawy-marcopolo.blogspot.com/2021/04/maka-ryzowa-wasciwosci-i-zastosowanie.html

Wartość energetyczna

348 kcal / 1456kJ

Białko

7.2 g

Tłuszcz

0.7 g

Węglowodany

76.9 g

Błonnik

2.3g

Tiamina (wit. B1)

0.080mg

Nicyna (wit. PP)

1.90mg

Wit. B6

0.20mg

Fosfor

90mg

Żelazo

1.1mg

Magnez

0.20mg

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Pozostałe produkty z kategorii