Moustalevria w języku greckim, to pudding zrobiony z soku winogronowego. Zwykle jest aromatyzowany wanilią, gotujemy ją razem, aż budyń zgęstnieje. Stosuje się zwykle sok z czerwonych winogron, ale można go również przygotować z białych. Obydwa są równie pyszne, z tym że przy użyciu białych winogron kolor budyniu jest znacznie jaśniejszy.
- ½ litra świeżego soku winogronowego
- 1 szklanka soku winogronowego
- 1 szklanka wody - można tutaj zamieniać wodę na sok winogronowy i odwrotnie
- ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić TUTAJ
- 1 laska wanilii - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ
- 3 łyżki wody z sokiem z cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego ( opcjonalnie ) - jeżeli nie masz, możesz go kupić TUTAJ
- Po pierwsze, gotuj sok winogronowy razem z laską wanilii przez pięć minut.
- Po drugie, mąkę i mąkę kukurydzianą rozcieńczyć wodą i wymieszać z sokiem winogronowym. Wyciągnij laskę wanilii i dodaj tę mieszankę do gotującego się soku winogronowego. Mieszaj ciągle trzepaczką, aż się zestali.
- Po trzecie, rozkrusz migdały oraz orzechy włoskie i wymieszaj je z cynamonem i cukrem trzcinowym.
- Następnie, zwilż miskę wodą z sokiem cytrynowym. Przelej do innej miski i kontynuuj, aż wszystkie będą mokre. Rozłóż budyń w tych miskach i posyp na wierzch mieszanką migdałów z orzechami włoskimi, cynamonem i cukrem trzcinowym
Smacznego