Wiele osób zna tylko białe nasiona sezamu,nie ma w ogóle pojęcia o istnieniu czarnych . Główną różnicą jest to, że z białych nasion sezamu usunięto odżywcze łuski , które mają wysoką zawartości tłuszczu. Dlatego zawsze staraj się kupować czarne nasiona sezamu, ponieważ są po prostu bardziej odżywcze! Smak czarnego sezamu jest bardziej intensywny i orzechowy, niż białego.Kiedy czarne nasiona sezamu są tłuczone lub mielone, ich naturalne olejki tworzą pastę. Pasta ta jest bardzo popularna w azjatyckich deserach, takich jak mochi, chleb, lody itp. Czarna pasta sezamowa jest trudna do znalezienia w lokalnym sklepie spożywczym, ale zwykle można ją znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczy których jest co raz więcej w Polsce.
- ¼ szklanki prażonych nasion czarnego sezamu - jeżeli nie masz czarnych nasion sezamu które trzeba później uprażyć, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- ½ szklanki daktyli krojonych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Po pierwsze, namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut. Wyciśnij nadmiar wilgoci przed włożeniem ich do robota kuchennego.
- Po drugie, jeśli masz dostęp tylko do surowego czarnego sezamu, możesz prażyć je na patelni na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą prażone i pachnące.
- Po trzecie, zmiksuj czarne nasiona sezamu w robocie kuchennym, aż naturalne oleje z nasion utworzą gładką pastę.Następnie dodaj daktyli do pasty i ponownie zmiksuj.
Smacznego!