wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Pasta z Czarnego Sezamu i Daktyli 3

Pasta z Czarnego Sezamu i Daktyli

Data dodania: 07-04-2022

Pasta z Czarnego Sezamu i Daktyli

 

 

Pasta z czarnego sezamu i daktyliWiele osób zna tylko białe nasiona sezamu,nie ma w ogóle pojęcia o istnieniu czarnych . Główną różnicą jest to, że z białych nasion sezamu usunięto odżywcze łuski , które mają wysoką zawartości tłuszczu. Dlatego zawsze staraj się kupować czarne nasiona sezamu, ponieważ są po prostu bardziej odżywcze! Smak czarnego sezamu jest bardziej intensywny i orzechowy, niż białego.Kiedy czarne nasiona sezamu są tłuczone lub mielone, ich naturalne olejki tworzą pastę. Pasta ta jest bardzo popularna w azjatyckich deserach, takich jak mochi, chleb, lody itp. Czarna pasta sezamowa jest trudna do znalezienia w lokalnym sklepie spożywczym, ale zwykle można ją znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczy których jest co raz więcej w Polsce.

 

Składniki:

 

- ¼ szklanki prażonych nasion czarnego sezamu - jeżeli nie masz czarnych nasion sezamu które trzeba później uprażyć, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- ½ szklanki daktyli krojonych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


 

Instrukcje przygotowania pasty

 

- Po pierwsze, namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut. Wyciśnij nadmiar wilgoci przed włożeniem ich do robota kuchennego.


- Po drugie, jeśli masz dostęp tylko do surowego czarnego sezamu, możesz prażyć je na patelni na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą prażone i pachnące.


- Po trzecie, zmiksuj czarne nasiona sezamu w robocie kuchennym, aż naturalne oleje z nasion utworzą gładką pastę.Następnie dodaj daktyli do pasty i ponownie zmiksuj.

Smacznego!

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej