Pesto robi się w mgnieniu oka i jest łatwym sposobem dopełnienia smaku prawie każdemu daniu. Można dodać je do jajecznicy, kurczaka, makaronu, sałatki, smażonych warzyw i nie tylko. Jego smak jest chłodny, świeży, lekki, pikantny i orzechowy (choć w przepisie nie ma prawdziwych orzechów).
- 1 szklanka łodyg/liści kopru włoskiego, posiekanych
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki liści kolendry - jeżeli nie masz, możesz kupić go w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ
- 1/2 szklanki pestek dyni łuskanych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- wyciśnięty sok z 1 limonka
- 1/2 – 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ
- Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksuj do pożądanej konsystencji, zeskrobując boki łopatką w razie potrzeby.
Smacznego