wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Pudding Truskawkowy z Nasionami Słodkiej Bazylii3

Pudding Truskawkowy z Nasionami Słodkiej Bazylii

Data dodania: 03-03-2022

Pudding Truskawkowy z Nasionami Słodkiej Bazylii

 

Pudding z Nasionami Słodkiej BazyliiNasiona Sabji lub inaczej słodkiej bazylii są bardzo łatwe w użyciu. Po prostu namocz niewielką ilość w letnim mleku (lub wodzie) i obserwuj, jak pęcznieją na twoich oczach. W ciągu 10 minut maksymalnie pęcznieją, wchłaniają cały płyn i stają się galaretowate. Następnie po prostu dodajesz je do deserów, napojów lub robisz w budyniu. Co najważniejsze, pomagają schłodzić ciało i są używane w wielu letnich napojach w całych Indiach.

 

Składniki Puddingu


- Nasiona słodkiej bazylii (znane jako sabja lub tukmaria) – 6 łyżek - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- Mleko – 2 filiżanki, lekko podgrzane

- Cukier trzcinowy – 3-4 łyżki - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- Kompot/sos jagodowy – 1/2 szklanki, schłodzony

- około 400g świeżych truskawek – umyte, obrane i posiekane

 

Jak przygotować pudding


- Po pierwsze, wlej mleko do dużej miski. Dodaj nasiona słodkiej bazylii i dobrze wymieszaj. Zobaczysz, że nasiona zaczynają pęcznieć i w ciągu kilku minut wchłonęłyby płyn i stałyby się galaretowate. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Dodaj cukier trzcinowy i wstaw do lodówki, aż będzie potrzebny.

- Po drugie, by przygotować filiżankę puddingu, w szklance deserowej lub misce wsyp 2 łyżki kompotu z jagód. Na wierzch dodaj 2 łyżki namoczonych nasion słodkiej bazylii. Następnie dodaj kilka kawałków posiekanych truskawek. Nałóż 2 łyżki nasion na wierzch i udekoruj obfitą warstwą posiekanych truskawek. Powtórz dla tylu porcji, ile potrzebujesz. Wstawić do lodówki do czasu podania. Ten pudding możesz przygotować z 1-2 dniowym wyprzedzeniem.


Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej