wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Sos Miętowy3

Sos Miętowy

Data dodania: 06-03-2022

Sos Miętowy


Jak zrobić sos miętowy
Sos miętowy świetnie nadaje się do pieczeni lub jako marynata do mięsa! To zioło jest tak elastyczne w użyciu, niezwykle łatwe w uprawie, a jeśli nie będzie trzymane w ryzach, będzie rosło i rosło, dopóki twój ogród nie zostanie opanowany przez to zioło! Jest to bardzo popularne zioło w krajach Bliskiego Wschodu. Popularność mięty zwiększa to że jest dodatkiem do koktajlu lub drinków, takiego jak poncz lub Pimms. Używam jej głównie do lodowatej wody, razem z kilkoma plasterkami cytryny, w dzbanku z kostkami lodu i po prostu podaję tak, jak jest. Zapewnia bardzo orzeźwiającą „aromatyzowaną” wodę w upalny letni dzień.
 

 

Składniki

 


- Suszona mięta pieprzowa - jeżeli nie masz, możesz użyć innego rodzaju np. mięte cytrynową. Możesz ją także kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 - 2 łyżki octu z białego wina

- 4 - 6 łyżeczek cukru brązowego demerara - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ;
opcjonalnie możesz użyć cukru miętowego, z tym że proporcja będzie o około połowę mniejsza - jeżeli go nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym z przyprawami TUTAJ


 

Instrukcja przygotowania sosu miętowego

 
 

- Na początek, włóż miętę do miski i dodaj 1 łyżkę octu i zamieszaj. Powinna powstać gęstą konsystencja. Jeśli potrzebujesz trochę więcej octu, dodawaj po trochu, aż będziesz zadowolony z gęstości sosu. Sos nie powinien być wodnisty !

- Następnie dodaj kilka łyżeczek cukru brązowego i dobrze wymieszaj. Smakuj miksturę i dodaj trochę więcej cukru, aż będzie tak słodka lub orzeźwiający jak lubisz. Niektórzy lubią sos miętowy bardzo słodki, inni lubią orzeźwiający, więc musisz sam oceniać i smakować, dodając.

- Gdy już będziesz zadowolony z równowagi smakowej, włóż go do lodówki ( na minimum 30 minut), aż smaki bardzo dobrze się przegryzą. Trzymaj go w hermetycznym pojemniku lub przykryty folią przez kilka dni.


Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej